Naar Brompton in London

Brompton 

Afgelopen oktober(2016) zijn wij met een aantal Bromptondealers uit de benelux enkele dagen op bezoek geweest bij Brompton fabriek in London. Los van het gezellige samen zijn met collega’s en het Bromptonteam was het een erg leerzame tijd. Wij kregen de fabriek te zien, de produktie dus, maar ook de ontwikkeling van het product en de bedrijfsfilosofie. Iets wat mij blij maakt, met wat een enthousiasme wordt daar gewerkt en hoe trots zijn ze daar op hun produkt Brompton. Iedereen van de ontwikkelings tafel, kantoor, managment tot aan de productie is enthousiast met het product bezig. Bij het zien van het bedrijf is het voor mij logisch dat er een topproduct uit komt.

Er komt veel handwerk aan te pas. Frames worden door Brompton zelf geproduceerd middels een speciale soldeer techniek. De soldeerders worden in de fabriek opgeleid. Ook de speciale onderdelen worden door Brompton zelf ontwikkeld, denk aan speciale stuurverstellers, vouwklemmen, stuurvangers etc.(productie van deze onderdelen meestal elders). Maar bijv de stuurverstellers worden wel bij Brompton in elkaar gezet. Dit alles is natuurlijk erg arbeidsintensief. Gedurende het hele proces zijn mensen handen actief en daar komt nog bij dat de controle op kwaliteit erg hoog is. Niet voor niets komen de Bromptons bij ons perfect binnen, als ik er een percentage aan zou moeten geven een score van minimaal 95%. Iets waar de grote Nederlandse fietsmerken over dromen. Bijv de fietsen die bij ons in de winkel komen van onze zogenaamde Nederlandse A merken zullen op dezelfde schaal hooguit 70 % scoren. Een heel verschil dus. Los van het feit van garantie gevallen. Bij Brompton hebben wij vrijwel nooit met defecte onderdelen binnen garantie periode te maken, dit in tegenstelling van de zogenaamde Nederlandse A merken. Ik bekijk dit alles natuurlijk percentueel. 

De laatste dag hadden wij dealers samen met het Brompton team een fiets speur tocht door Londen. Dit was prachtig en wat voor een ervaring. Eerst wennen aan de verkeersdrukte van London en aan het links rijden. Vol overgave in het strijdgewoel van de Londonse traffic. Een maal gewend is het kicken, af en toe vergeet je eerst rechts te kijken en kom je met de schrik vrij aan de overkant van de weg. Maar wat kun je London goed verkennen met de Brompton. Deze dag gaf voor mij aan dat de slogan MADE FOR CITY’S erg toepasselijk is voor grote steden of steden in het algemeen. Een Brompton is wendbaar, stuurt goed, gaat snel vooral bij het optrekken. En hij is natuurlijk compact wanneer die ingevouwen is. En in grote steden als London waar wonen duur is en iedereen weinig vierkante meters heeft komt een Brompton goed van pas.

Eigenlijk kun je de conclusie trekken dat een Brompton de meest veelzijdige fiets is, waarom nog een gewone fiets kopen? Als je ook een Brompton kunt kopen, deze vouwfiets heeft een rijgedrag die groots is zeg maar reusachtig, hij is snel, duurzaam, degelijk, mooi en nog compact in te vouwen. Alleen een Brompton heeft al deze eigenschappen.Kortom het was een geslaagd bezoek aan Brompton. Verder wil ik mijn collega’s uit Belgie en Nederland en natuurlijk het Bromptonteam bedanken voor het gezellig samen zijn. En verheug me nu al weer op het volgende bezoek aan London met al zijn bezienswaardigheden en de gezellige pubs. Op de Brompton natuurlijk.

Ton Persons